בפוסט מס׳ 15 התייחסתי לנושא הסריקה של נגטיבים ושקופיות, ענין המעסיק כל מי שבידו כמויות נכבדות של צילומים מן העידן שלפני הצילום הדיגיטלי (עידן הקרח?) מידי פעם מתפרסמים באתרים שונים מאמרים בנושא זה ומוצעים פתרונות שונים ומשונים לאור העובדה שהיצע הסורקים בשוק הולך ומידלדל עם השנים. מחיריהם של סורקים ישנים המוצעים למכירה ב-eBay רק עולים וסורקים חדשים מקצועיים ברמה הגבוהה נמכרים ככל הידוע לי רק ע״י Hasselblad ובמחירים אסטרונומיים.

בעקבות פוסט מס׳ 15 פנה אלי ערן אקרמן, איש מעבדה וותיק המציע שרות מענין ל״סריקת״ שקופיות: הכנסתי את המילה סריקה למרכאות מאחר ואין המדובר בסריקה אלא בצילום השקופית ע״י מצלמה דיגיטלית, פתרון שדובר בו רבות כבר בעבר כתחליף פשוט לשימוש בסורקים יקרים ואיטיים. לצורך כך צריך מצלמה דיגיטלית, עדשת מאקרו ומקור אור. היו בעבר אביזרים פשוטים להרכבה על מצלמות כגון Nikon CoolPix , אותן מצלמות קוביה מפורסמות משנות ה- 90.

ese28_4500 מצלמה מדגם Nikon CoolPix 4500 עם מתקן ES-E28 לדיגיטציה של שקופיות ונגטיבים, מודל 2003.

המתקן הנראה בצילום (יש באוסף שלי מתקן כזה, חדש באריזה שמעולם לא השתמשתי בו…) ודומיו מספקים פתרון סביר וזול אך איטי להחריד.

השרות שערן אקרמן מציע (חפשו אותו בפייסבוק: ערן אקרמן – שרותי צילום) מבוסס על פתרון אלגנטי לבעיית מהירות הדיגיטציה ומתבסס על מקרן שקופיות, מצלמה דיגיטלית ועדשת מאקרו.

המערכת מיוצרת ע״י Slide Snap בארה״ב (www.slidesnap.com) ומבוססת על מקרני שקופיות Ektagraphic מתוצרת Kodak שעברו שיפוץ מקיף והתאמה לתפקידם החדש: מקור האור המקורי מוחלף למקור LED בעל טמפ׳ צבע הקרובה ל-Day Light וקופסת פיקוד המתחברת למצלמה מורכבת על המקרן. קופסת הפיקוד יוצרת סינכרון בין המקרן למצלמה כך שהמצלמה מבצעת חשיפה לאחר ששקופית חדשה מוקרנת.

באופן זה אפשר, עפ״י הנתונים באתר היצרן (https://slidesnappro.com/home/spec-sheet) להגיע לקצב צילום של עד 30 שקופיות לדקה (1800 לשעה): הרבה יותר מהיר מאשר כל סורק שהוא. יש לזכור שהשקופיות נתונות במיכלי קרוסל שתכולתם 80 או 140 שקופיות, וכי אם משתמשים רק במיכל אחד זמן הטעינה והפריקה של המיכל יאט את הקצב בהרבה.

איכות הצילום תלויה במצלמה ובעדשה: מומלץ להשתמש בעדשת מאקרו איכותית כמו לדוגמא   Nikon Micro Nikkor 105 mm.

כדי להשוות את כושר ההפרדה לזה של סורקים, מציין היצרן את את ערכי ה- DPI בהתאם למספר הפיקסלים בחיישן המצלמה: 21MP יספקו  4100DPI, ואילו 36MP יספקו 5400DPI.

20150305-SS-Studio-Session-005-copyבצילום: דגם Slide Snap Pro הכולל בסיס עליו מותקנים המקרן, קופסת הבקרה והבסיס למצלמה. כמעט כל מצלמה עם עדשת מאקרו יתאימו.

ניתן גם לעבוד במצב  Tethered כאשר המצלמה מחוברת למחשב והצילומים יופיעו על צג המחשב מיד לאחר הצילום.

ssl_studio_0055-3     קיים גם דגם זול יותר, Slide Snap Lite הכולל מצלמה מדגם Canon G16 עם עדשה מתאימה. דגם זה יספק 12MP או 3000DPI

חשוב לציין שמערכות אלו אינן מספקות פתרון לדיגיטציה של נגטיבים אלא אם משקיעים את הזמן והאמצעים הדרושים למסגר את הנגטיבים במסגרות לשקופיות. כמו כן, יש להביא בחשבון שהמערכת פועלת במתח של 110V ולצורך הפעלתה בארצנו הקטנטונת ידרש טרנספורמטור מתאים.

מהתרשמות ראשונית נראה כי פעולת המכשיר חלקה ורציפה וכי התוצאות בהחלט איכותיות. כל משתמש יצטרך להשקיע תקופת לימוד, כמו עם כל מכשיר חדש, על מנת ללמוד את המערכת ולהגיע לתוצאות אופטימליות עם המצלמה שלו.

ולכל מי שאינו רוצה להשקיע במכשיר כזה (ראו את העלויות באתר היצרן והוסיפו לכך הוצאות משלוח, מיסי יבוא ומע״מ) וללמוד לתפעל אותו נכון: ערן אקרמן ישמח להציע לכם את שירותיו הטובים והמומחיות שלו במחיר הוגן, התקשרו אליו 052-2941185.

עדכון 7.2.16: מכשיר חדש שיצא לשוק לאחרונה מאפשר דיגיטציה של נגטיבים ושקופיות במספר פורמטים.

עדכון 24.8.17: ה-Nikon D850 החדשה יכולה לשמש גם כסורק לנגטיבים ושקופיות

עדכון 19.1.18: היצע גדול של סורקים מכל המינים והסוגים ב-Amazon

עדכון 28.6.18: מערכת פשוטה ומענינת לצורך דיגיטציה של כל סוגי סרטי הצילום

עדכון 30.1.20: השוואה מענינת ומקיפה בין שלוש שיטות לדיגיטציה של סרטי צילום

עדכון 23.2.20: מאמר מענין העוסק בהשפעת מספר המגפיקסלים על איכות הדיגיטציה של סרטי צילום בפורמט 35 מ״מ ועל הקשר לדיפרקציה

עדכון 17.9.20: אמצעי חדש לדיגיטציה מהירה של סרטי 35 מ״מ

עדכון 24.9.20: לבעלי ידע בתכנות וידיים טובות הנה אפשרות מענינת לבניה עצמית של מערכת לדיגיטציה של סרטי צילום 35 מ״מ

עדכון 22.1.22: השוואה בין 3 שיטות לדיגיטציה של נגטיבים

עדכון 3.3.22: שימוש ב- Fuji GFX 100S לצורך דיגיטציה של סרטי צילום כתחליף לסורק יעודי

עדכון 10.3.22: ערכה חדשה מבית Lomography לדיגיטציה של שקופיות ונגטיבים באמצעות מצלמה דיגיטלית וסמראטפון.

עדכון 21.11.22: מערכת בבניה עצמית לדיגיטציה של שקופיות 35 מ״מ

2 מחשבות על “44. דיגיטציה של שקופיות 35 מ״מ

  1. שלום אבנר, יש באתר מקום בו אתה לוחץ ומכניס את כתובת המייל שלך לקבל עדכונים כאשר מתפרסמים פוסטים חדשים. בתקופה האחרונה לא העליתי פוסטים חדשים, אבל יתכן ואעלה בהמשך.

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s