כמו נושאים רבים אחרים בתחום הצילום גם שאלת ההמרה של קבצי RAW לפורמט DNG חוזרת ועולה מידי פעם מאז הצגתו של פורמט זה ע״י  Adobe בשנת 2004. לאחרונה קראתי מאמר מענין של Martin Evening שפורסם באתר Petapixel.com. המאמר הזה הביא אותי לבצע ניסוי עליו חשבתי כבר מזמן אבל מסיבות כאלו ואחרות לא ביצעתי עד היום: להמיר קטלוג שלם של Lightroom הכולל קבצי RAW מסוגים שונים לפורמט RAW אחיד, הלא הוא פורמט DNG.

אבל על מנת שלא להקדים את המאוחר, אסביר קודם לכן מהם קבצי RAW בכלל ומהו פורמט DNG.
באופן כללי, קבצי תמונה הנוצרים ע״י מצלמות דיגיטליות הם תוצר של שני השלבים העיקריים בתהליך יצירת הדימוי הדיגיטלי: דגימה (Sampling) וכימות (Quantization).
בשלב הדגימה חיישן התמונה האלקטרוני יוצר דגימה של נושא הצילום המקורי באמצעות הפוטודיודות (פיקסלים) המרכיבות אותו. כלומר, מנושא רציף הכולל אין סוף חלקים עובר הנושא לייצוג ע״י מספר נתון של פיקסלים בהתאם למספר הפיקסלים שכולל החיישן. מכאן ברור כי ככל שלחיישן יותר פיקסלים כך מחולק הנושא ליותר חלקים בדימוי. חלק זה של התהליך הוא אנאלוגי ועיקרו המרת האנרגיה של האור המגיעה מן הנושא לכל פיקסל לאנרגיה חשמלית הנאגרת בפיקסל. ככל שעצמת האור גבוהה יותר כך גם נוצרת יותר אנרגיה חשמלית בכל פיקסל.
בשלב הכימות נמדדת כמות האנרגיה החשמלית שנאגרה בכל פיקסל ותוצאות המדידה מתורגמות לשפה הבינארית (דיגיטלית, ספרתית), אותה שפת מחשב המבוססת על הסימנים 0 ו- 1. הביטוי הבינארי של כמות האנרגיה החשמלית שנאגרה בכל פיקסל במהלך החשיפה מהווה ייצוג של הבהירות והצבע בכל פיקסל.

Picture1

סה״כ הביטויים הבינאריים של הבהירות בכל פיקסל מהווים למעשה את קובץ התמונה, בשלב הזה הקובץ הוא גולמי RAW, מאחר וטרם עבר חישוב ועיבוד הדרושים לצורך הפיכתו לקובץ עבודה סופי כדוגמת JPEG או TIFF. קובץ RAW מכיל את מירב המידע שחיישן המצלמה מסוגל לספק מבחינת הטווח הדינמי והוא בד״כ לא דחוס אם כי קיימות מצלמות בהן ניתן לבחור גם בדחיסה לא מאבדת נתונים כדי להקטין את משקל הקובץ.

05DigcamsA4

05DigcamsA2

05DigcamsA1

כל מצלמה יוצרת קובץ RAW יחודי משלה שאינו זהה לקבצי  RAW של מצלמות אחרות. כיום נמצאים בשימוש למעלה מ- 500 סוגים של קבצי RAW והדבר יוצר עומס רב על יצרני תוכנה לעיבוד קבצי RAW כגון Adobe Camera RAW, Adobe Lightroom ו- CaptureOne.

05DigcamsA3

מכאן  נובע גם המצב המוכר:  מצלמה חדשה יוצאת לשוק אבל לא ניתן לפתוח קבצי RAW שלה בתוכנות הנ״ל אלא לאחר שליצרני התוכנה היה מספיק זמן ל״פצח״ את קובץ ה-RAW של הדגם החדש ולכלול אותו בעדכון הבא של התוכנה.
פתרון ביניים הוא להשתמש בתוכנה לעיבוד קבצי RAW של יצרן המצלמה שבד״כ תתמוך במצלמה החדשה מרגע יציאתה לשוק. אולם ברוב המקרים תוכנות העיבוד של יצרני המצלמות אינן ברמה של תוכנות רב תכליתיות המתאימות לכל סוגי המצלמות וכוללות גם אפשרות לקטלוג של קבצים, כדוגמת Lightroom ו- CaptureOne. ומה לגבי צלמים המשתמשים במספר סוגי מצלמות?

מה יקרה ביום ש-Adobe או יצרן תוכנה אחר יחליט להפסיק לתמוך במצלמה ישנה משיקולים כאלו ואחרים? מי שיש לו קבצי RAW של אותה מצלמה ויהיה מעונין לעבד אותם מחדש לא יוכל לעשות כן.

כדי לפתור בעיות אלו פיתחה Adobe כבר בשנת 2004 פורמט RAW אוניברסלי הנקרא DNG: Digital Negative. הרעיון היה ליצור אחידות וסדר במצב בו יש צורך להתמודד עם מאות גרסאות של קבצי RAW ולהשקיע זמן ואמצעים ב״פיצוח״ כל קובץ RAW חדש היוצא לשוק מכיוון שיצרני המצלמות אינם נוטים לספק את המידע הדרוש ליצרני תוכנות העיבוד. ברגע שמצלמה, גם חדשה, תשמור את קובץ ה-RAW בפורמט DNG האוניברסלי לא תהיה כל בעיה לפתוח אותו מיד בתוכנות העיבוד הקיימות. ע״י כך יהפוך פורמט DNG להיות פורמט ארכיוני אוניברסלי לשימור של קבצי תמונה (וגם קבצי וידאו מאחר וקיים גם פורמט דומה Cinema DNG) לעתיד לבוא.

לצערנו הכוונות של Adobe לא התממשו לאור חוסר שיתוף פעולה מצד יצרני המצלמות ובראשן Canon ו-Nikon. רק שתי יצרניות של מצלמות מקצועיות כללו את האפשרות לשמור קבצי DNG במצלמות שלהן: Leica ו- Ricoh-Pentax. כל שאר היצרנים ממשיכים לסבך אותנו עם גרסה חדשה של קובץ RAW עם כל דגם מצלמה שהם מוציאים.

בניגוד לקבצים הקניניים (Propreitary) של יצרני המצלמות פורמט DNG הוא ציבורי, פתוח לכולם (למרות שרשום עליו פטנט של Adobe) וכל המפרט שלו והעדכונים שלו נגישים וזמינים במלואם לכל המעונין, משתמש רגיל ומפתח תוכנה כאחד.

יתרונות פורמט DNG לצלמים:
1. פורמט DNG מעלה את הביטחון הארכיוני מאחר ותוכנות עיבוד תמיד יוכלו לפתוח קבצי DNG בעתיד.

2. פתרון אחיד לעיבוד קבצי RAW מאפשר תהליך עבודה יעיל יותר בזמן עבודה עם מגוון רחב של דגמי מצלמות מיצרנים שונים.

3. תעוד זמין ופתוח לציבור מאפשר ליצרני המצלמות לאמץ את הפורמט בקלות ולכלול בו עדכונים עם השינויים הטכנולוגיים בעתיד לטובת המשתמשים.

4. הקטנת נפח ארכיון הקבצים (מנסיוני האישי 10-15%)  וקיצור זמן העיבוד שלהם.

5. הגרסאות האחרונות של Photoshop ו-Lightroom מאפשרות יצירת פנורמות וקבצי HDR בפורמט DNG כאשר אפשרות העיבוד של קבצי המקור נשמרת.

6. למי שמשתמש בגרסאות ישנות של Photoshop ו-Lightroom, אינו מעונין לעדכן את הגרסאות שברשותו אבל יש לו צורך לעבד קבצי RAW שאינם נתמכים ע״י גרסת התוכנה שברשותו יש אפשרות להשתמש ב- DNG Converter החינמי של Adobe על מנת להמיר את הקבצים החדשים ל-DNG, רק אז אפשר יהיה לפתוח אותם בגרסאות התוכנה הישנות שברשותו.

7. קיימת אפשרות לבדוק את התקינות של קבצי DNG מתוך Lightroom.

8.  בקבצי DNG כל נתוני ה- Metadata הכוללים את כל המידע מן המצלמה וכן מידע לגבי עיבוד הקובץ נשמר כ-Header בתוך הקובץ. בעבודה עם קבצי RAW רגילים כל המידע הזה נשמר כקובץ XMP נפרד לצד קובץ ה-RAW. במקרים של תקלות או טעויות במידה וקובץ ה- XMP אבד יהיה קשה ולעיתים בלתי אפשרי לשחזר אותו וכל הנתונים שהיו בו, כולל כל תהליך עיבוד התמונה, אבדו לבלי שוב.

9. למעונינים בכך, ניתן לשמור את קובץ ה- RAW המקורי יחד עם קובץ ה- DNG אולם אז כמובן ידרש נפח אחסון כמעט כפול. בניסיון שערכתי בחרתי באפשרות למחוק את הקבצים המקוריים לאחר ביצוע ההמרה.

יתרונות פורמט DNG ליצרני חומרה ותוכנה:

1. השימוש בפורמט DNG ימנע חסמים באימוץ מצלמות חדשות ע״י המשתמשים מאחר וקבצי RAW בפורמט DNG ייתמכו מיידית ע״י Photoshop, Lightroom ותוכנות עיבוד אחרות.

2. פורמט DNG יאפשר חיסכון בהוצאות על מחקר ופיתוח עקב ביטול הצורך לפתח פורמט RAW חדש לכל מצלמה חדשה ויפשט את ביצוע הבדיקות של דגמים חדשים.

3. פורמט משותף ופתוח יאפשר בקרה טובה יותר על איכות ההמרות של ישומים המפותחים ע״י צד שלישי (כלומר לא ע״י יצרן המצלמה או Adobe)

4. מפרט DNG מאפשר הוספת נתוני Metadata פרטיים/קניניים לקבצי DNG על מנת ליצור בידול ליצרן.

LightroomScreenSnapz001

תפריט ההמרה  ל-DNG ב- Lightroom

Picture2

זהו הממשק הפשוט של  Adobe DNG Converter

חסרונות של קבצי DNG:

1. הזמן הדרוש לביצוע ההמרה: לצורך ביצוע המרה מפורמט RAW כל שהוא לפורמט DNG נחוץ זמן. הזמן הדרוש תלוי בסוג הקובץ, בגודלו וכמובן במאפייני המחשב. בניסיון שערכתי המרתי כ- 6000 קבצי RAW שנוצרו ע״י 15 מצלמות שונות ל-DNG מתוך Lightroom. הניסיון נערך על מחשב ישן  MacBook Pro בן 7: משך ההמרה היה כ- 24 שעות. גיליתי שקבצי RAW ממצלמות של Sony מאיטים מאד את קצב ההמרה לעומת קבצים ממצלמות של Nikon ו-Canon. עם זאת, תהליך ההמרה לא האט או ״תקע״ את המחשב ויכולתי להמשיך לעבוד עליו בחופשיות כולל ביצוע פעולות נוספות ב- Lightroom. למי שמעונין להתחיל לעבוד על הקבצים שצילם מיד מומלץ ליבא אותם ל-Lightroom, לבצע את העיבוד הנחוץ לו ולהשאיר את ביצוע ההמרה לשעות נוחות יותר. ב-Lightroom ניתן להמיר קבצים ל- DNG כבר בזמן ביצוע ה- Import.

2. מאחר וכל שינוי בקובץ DNG נרשם בתוך הקובץ, כאשר נבצע גיבוי (ובמיוחד גיבוי לענן) יהיה על תוכנת הגיבוי לרשום את כל הקובץ מחדש (במידה ונעשה בו שינוי מאז הגיבוי הקודם). זאת לעומת קבצי RAW רגילים בהם השינויים נשמרים בקובץ XMP קטן ובעת הגיבוי יהיה צורך לרשום רק קובץ קטן זה מחדש ולא את כל קובץ ה- RAW. עם זאת, מאחר ובד״כ תהליך הגיבוי מתרחש ברקע אין לגורם זה השפעה מעשית.

3. תאימות של קבצי DNG לתוכנות עיבוד שאינן של Adobe: כאן ההמלצה היא חד משמעית: אם יש צורך או צפוי צורך לעבד את קבצי ה- DNG בתוכנות עיבוד שאינן של Adobe עדיף להשאיר את הקבצים בפורמט ה- RAW המקורי. לדוגמא: CaptureOne לא יודעת להוציא מתוך קבצי DNG את כל נתוני המצלמה שיצרה את הקובץ כפי שהיא יודעת לעשות מקבצי RAW רגילים ולכן לא מומלץ ליבא אליה קבצים שעברו המרה ל-DNG אלא קבצי RAW מקוריים.

מספר מיתוסים נפוצים לגבי קבצי DNG שיש צורך להפריך:
1. המרת קבצי RAW מקוריים ל-DNG פוגעת במידע המקורי: לא נכון. למעשה, כל פתיחה של קובץ RAW ב- Lightroom או ב- Photoshop יוצרת גרסת DNG של הקובץ כאשר עוברים למצב Develop. עם זאת, במידה ובחרתם להפעיל דחיסה מאבדת נתונים כדי להקטין את משקל הקובץ (לא מומלץ) בעת ההמרה ל-DNG יתכנו שינויים בקובץ כפי שיקרה תמיד בעת שימוש בדחיסה מאבדת.

2.המרה ל-DNG משנה את הקובץ ע״י הפעלת פרופיל Adobe Standard. לא נכון. כל קובץ RAW מוצג כברירת מחדל באמצעות הפרופיל הזה, המתאר את המצלמה הספציפית בה מדובר. אם מראה הקובץ במצב זה איננו מוצא חן בעיני הצלם ניתן להחליף אותו בקלות ע״י בחירת פרופיל אחר מתפריט Camera Calibration. קובץ שכבר הופעל עליו פרופיל אחר ועבר המרה ל-DNG ישאר עם הפרופיל שנבחר עבורו. ניתן כמובן לשנות בחירה זו בכל עת ואף לייצר פרופילים נוספים לבד בקלות יחסית.

3. המרת קובץ RAW מקורי ל-DNG פוגעת ביכולת של תוכנות עיבוד שאינן של Adobe לתרגם ״נכון״ את המידע שבקובץ: לא נכון. לכל תוכנה אופן שונה בו היא מבצעת את תהליך ה-Demosaicing (עיבוד קובץ RAW לקובץ עבודה): התוצאה של עיבוד אותו הקובץ בתוכנות עיבוד שונות עשוייה, סביר להניח, להיות שונה. מה יותר טוב?  זה כבר ענין של טעם. ישנם צלמים הנשבעים ש-CaptureOne נותנת תוצאות טובות יותר מאשר תוכנות העיבוד של Adobe. אחרים טוענים ההפך. בסופו של דבר אין כאן נכון או לא נכון אלא זה ענין של העדפה אישית.

4. מאחר וניתן גם להמיר קבצי  JPEG ל- DNG (חשוב להדגיש: המרה זו אינה הופכת את קובץ ה- JPEG לקובץ RAW אלא רק אורזת אותו במעטפת של DNG) יש הטוענים כי המרה זו פוגעת בקובץ המקורי: שוב לא נכון. יש כאן יתרון כי נתוני העיבוד של קובץ ה-JPEG המקורי נשמרים יחד עם הקובץ בתוך מעטפת ה-DNG ולא כקובץ XMP על ידו.

אז מה הקו התחתון? להמיר או לא? ההחלטה הסופית כמובן בידיכם, כל אחת ואחד יעשו את החשבון שלהם ויקבלו החלטה מושכלת על סמך כל הנ״ל והמגוון הגדול של מקורות ברשת ובספרים.
אני החלטתי להמיר וכעת כל הקטלוג המרכזי שלי הוא בקבצי DNG!

מדריך מצויין ומפורט ל-DNG ניתן למצוא בספר:
Adobe Lightroom CC/6: The Missing FAQ מאת Victoria Bampton הידועה כ-Lightroom Queen.

עוד הסבר ממצה לגבי קבצי DNG ניתן למצוא כאן.

2 מחשבות על “63. המרת קבצי RAW לפורמט DNG: בעד ונגד

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s