בשנת 2007 מוניתי למרכז המחשוב החזותי במכללה והייתי אחראי על ניהול מעבדות המחשבים של ארבעה חוגים חזותיים: צילום, עיצוב תעשייתי,דפוס ותקשורת אינטראקטיבית (השניים האחרונים נסגרו בהמשך בעקבות ההחלטה לסגור את כל החוגים הלא אקדמיים). במהלך תהליך אפיון למחשבים חדשים לחוג לדפוס נוצר קשר טוב עם היבואן החדש דאז של Apple בישראל, חב׳ iDigital. החברה יזמה והקימה פורום של אנשי אקדמיה מכל הארץ שנקרא Apple Distinguished Educators. הפורום התכנס מספר פעמים בשנה וכך זכיתי להכיר חבורה איכותית ביותר של משתמשי Apple מכל מוסדות החינוך האקדמי בארץ. החברה אפשרה התנסות בכל סוגי המחשבים שיבאה לארץ: ניצלתי הזדמנות זו ולאחר תהליך בדיקה יסודי החלטתי להוציא משימוש את מחשבי ה-PC הישנים בחוג לצילום. במקומם נרכשו לאורך השנים כ-70 מחשבים חדישים מדגמי iMac השונים. סימן מענין לזיהוי שלי כמי שהכניס את מחשבי Mac לחוג לצילום במכללה היתה חולצה שקיבלתי כשי מבוגרי החוג באחד מטקסי הסיום ועליה הכיתוב iGabi…

2006: לוכד העכברים… צילום: יגיל צבעוני

פרוייקט חשוב שהפעלנו בשיתוף פעולה עם iDigital במשך שלוש שנים היה פרוייקט ״מחשב לכל סטודנט״, במסגרתו החברה סיפקה מחשבים ניידים עם תוכנות Adobe לסטודנטים במחירים מיוחדים ועם אחריות מורחבת כאשר המכללה סיבסדה חלק מן העלות. במסגרת פרוייקט זה נרכשו מידי שנה כ-50 מחשבים ע״י סטודנטים ואנשי סגל בחוגים החזותיים במכללה ונערכו מפגשי הדרכה לשימוש במחשבים. מבחינת המכללה, המטרה היתה להוריד את העומס במעבדות המחשבים בחוגים השונים, לאפשר לסטודנטים עבודה מהבית בכל שעה ולעודד שימוש של הסטודנטים בתוכנות חוקיות שניתן לעדכן באופן שוטף. באותה תקופה גם שודרגה רשת ה-WiFi במכללה.

סטודנטים בחוג לתקשורת צילומית עם מחשבי MacBook Pro שנרכשו במסגרת פרוייקט ״מחשב לכל סטודנט״, יולי 2009. חשוב לציין כי הצילום איננו מבויים! צילום: גבי גולן

תחרות החדשנות Inovision, הייתה פרוייקט נוסף שיזמתי יחד עם iDigital. במסגרת התחרות הוגשו פרוייקטים דיגיטליים חדשניים ע״י סטודנטים בחוגים החזותיים במכללה, ועדת מומחים חיצונית בדקה את העבודות שהוגשו ובחרה את שלושת הפרוייקטים המצטיינים. הסטודנטים יוצרי הפרוייקטים המצטיינים זכו במחשבים אישיים ובמוצרים אחרים מתוצרת Apple. גם פרוייקט זה התקיים במשך שלוש שנים ובעקבותיו גם יזמתי במכללה קורס בחירה רב תחומי בנושא החדשנות. הקורס זכה לביקוש רב מצד סטודנטים מכל החוגים במכללה.

כמו כן יזמתי וארגנתי הדרכות תקופתיות לסטודנטים ולסגל ההוראה בנושאים כגון: מערכת ההפעלה OSX, ישומי iWork, חידושים בתוכנות Adobe וישומי iPad להוראה.

טקס הענקת הפרסים במסגרת תחרות החדשנות Inovision 2010: מימין לשמאל: שני הסטודנטים הזוכים מן החוג לעיצוב תעשייתי, ד״ר צחי מילגרום סגן נשיאת המכללה, מר ערן תור מנכ״ל iDigital, סטודנט נוסף מן החוג לעיצוב תעשייתי ואנכי. צילום: יגיל צבעוני

אחד הפרוייקטים החשובים שיזמתי בשנת 2007 היה אפיון, רכישה, הפעלה והטמעה של מערכות צילום דיגיטלי בפורמט בינוני המבוססות על גופי מצלמה ועדשות של Mamiya עם גב דיגיטלי בעל 28MP מתוצרת Leaf. הצלחתי להשיג תקציב גדול של מאות אלפי שקלים שאיפשר רכישת 15 ערכות כך שניתן היה להכניס חצי כיתה לסטודיו, לצייד כל סטודנט במצלמה ועמדת מחשב ניידת על גלגלים וכל שאר האביזרים הנדרשים לצילום בסטודיו. כך ניתן היה להעלות את האיכות הטכנית של הצילומים לרמה שלא התאפשרה אז בצילום ממצלמות DSLR בפורמט APS-C שהיו נפוצות בתקופה ההיא. הפרוייקט התבצע בשיתוף עם כורש והדטי ז״ל מפוטו יוגנד, עם חברת Leaf וחברת שמעוני, יבואני Mamiya. עד שנת 2014, עת פרשתי מעבודתי במכללה היו ערכות אלו בשימוש מסיבי יום יומי לא רק בסטודיו אלא גם בצילומים מחוץ למכללה On Location.

גב דיגיטלי Leaf Aptus (מימין) ואותו גב מורכב על מצלמה בפורמט בינוני Mamiya 645DF (משמאל).
חיישן התמונה הינו בגודל 33X44 מ״מ
צילום בשטח עם Mamiya 645+Leaf Aptus 65. צולם בשנת 2010, צלם לא ידוע

בשנת 2008 יזמתי שינוי נוסף שכלל תוספת חשובה לארגז הכלים הדיגיטליים של הסטודנטים לצילום: שילוב התוכנה Adobe Lightroom שינה מן היסוד (שוב…) את תהליך יצירת הדימוי הצילומי הדיגיטלי ואיפשר לראשונה לשלב ארכיון צילומים עם יכולות עיבוד תמונה מתקדמות. תוכנה זו גם אפשרה בקלות צילום בסטודיו במצב Tethered כאשר כל חשיפה מופיעה מיד באיכות גבוהה על צג המחשב אליו מחוברת המצלמה. כמו כל שינוי, גם יוזמה זו נתקלה בתחילה בקשיי הסתגלות אולם בהמשך הובנה חשיבותה ולמעשה התחלנו ללמד Lightroom כבר בקורס ההכנה לפני תחילת הלימודים בשנה א.

בשנת 2009 נוצר שיתוף פעולה מענין של החוג לצילום והחוג לדפוס עם חברת Intel: הסטודנטים לצילום צילמו במפעל יצור השבבים של אינטל בירושלים, את הצילומים העבירו לסטודנטים לדפוס שעיצבו והדפיסו קטלוג לסיכום הפרוייקט. במסגרת ההכנות לפרוייקט ביקרנו, מנחי הפרוייקט במפעל Intel בירושלים. בצילום: יורם רשף, מרצה לצילום סטודיו בחוג (מימין) ואני. צילום: יגיל צבעוני.

כינוס צילום ורשת 2010: לאור החדירה ההולכת וגוברת של האינטרנט לתחומי התקשורת החזותית בכלל ולתחום הצילום בפרט יזמתי וארגנתי בשנת 2010 יום עיון שנקרא ״צילום ורשת״ .

בהפסקה שבין שני חלקי יום העיון נערך טקס חנוכת מעבדת מחשבים חדשה בחוג לתקשורת צילומית, שהוקמה בחלל חדש שנוסף לחוג כתוצאה מבניית בסיס לגשר מתכת המחבר בין שני בנינים של המכללה. במעבדה מרווחת זו 30 עמדות עבודה עם מחשבי iMac וכן מספר גדול של מדפסות התזת דיו Epson באיכות גבוהה בגודל A2. היא תוכננה על ידי כמתקן רב תכליתי המשמש גם לקורסים בתחום המולטימדיה, עריכת וידאו ועיצוב אתרי אינטרנט ומצויידת באמצעי הקרנה באיכות HD שנחשבו חדישים מאד בעת הקמתה ובמערכת קול איכותית.

ערן תור, מנכ״ל iDigital (במרכז) נושא דברים בטקס חנוכת מעבדת מחשבים חדשה בחוג לתקשורת צילומית במכללת הדסה באפריל 2010. משמאל לימין: פרופ׳ נאוה בן צבי, נשיאת המכללה, יוסי הלוי, נציג iDigital לתחום החינוך ואנוכי.
צילום: יגיל צבעוני
מעבדת המחשבים החדשה שנחנכה באפריל 2010 בשלבי הרכבה סופיים, ינואר 2010. צילום: גבי גולן
אני במפגש הנחייה עם קבוצת סטודנטים במעבדת המחשבים שנחנכה בשנת 2010. הצילום משנת 2014. צלם לא ידוע

בינואר 2012 הכריזה Kodak על פשיטת רגל וביקשה הגנה מנושיה. הוזמנתי לראיון בנושא זה בערוץ 11

סוף דבר: המעגל נסגר כאשר מחזור הסטודנטים שהחל את לימודיו בחוג בשנה א באוקטובר 2011 היה המחזור הראשון שהיה דיגיטלי לחלוטין (מעט מאוחר מדי לעניות דעתי…). לסטודנטים אלו לא היתה גישה למעבדות הפיתוח וההדפסה הכימיות-אנאלוגיות שנסגרו סופית ביולי 2012 ופורקו זמן קצר לאחר מכן. ובהתאם לקלישאה הידועה, The rest is history.

לצערי לא זכיתי לראות את הסטודנטים בני המחזור הדיגיטלי הראשון מסיימים את לימודיהם ביולי 2015 מאחר ופרשתי מעבודתי במכללה בספטמבר 2014.

בכך בא על סיומו, לפחות בינתיים, תהליך שהחל 24 שנים קודם לכן. אלא שהטכנולוגיה לא נעצרת לרגע ולא מחכה לאף אחד, נושאים חדשים כגון צילום תלת ממדי, הדמייה תלת מימדית, שימוש ברחפנים, עיצוב ממשקי משתמש, AR, VR ועוד ועוד, כולם חלק מתכנית הלימודים הנוכחית.

שולחן העבודה שלי ביום עבודה טיפוסי באפריל 2014. מה הפלא שכחמישה חודשים לאחר מכן פרשתי מעבודתי במכללה…
שימו לב למחשב בפינה השמאלית העליונה: מחשב מדגם Macintosh Plus משנת 1986. בפינה הימנית העליונה: מצלמה דיגיטלית מדגם Kodak DCS 200 משנת 1992
צילום: גבי גולן

כפי שכתבתי בדברי הפתיחה לחלק א, תהליך הטמעת הטכנולוגיה הדיגיטלית על כל השלכותיה בתכנית לימודי הצילום במכללת הדסה היה ממושך ומורכב. חברו תהליך זה עם תהליך קבלת ההכרה האקדמית (שהחל בשנת 2004) וקיבלתם אתגר ממש לא פשוט. במבט לאחור אין ספק ששילוב שני תהליכים אלו היה האתגר המקצועי המשמעותי ביותר שהיתה לי הזכות להוביל ולהיות חלק ממנו. הידיעה שתוצאות העבודה הקשה והממושכת הזאת השפיעו באופן חיובי על חייהם המקצועיים של כאלף סטודנטים מן המנין ועוד מאות במסגרת לימודי חוץ משרה סיפוק רב. ולמרות שאינני מעורה במתרחש בחוג כיום ,לאור הכרותי את הנפשות הפועלות בו אין לי ספק שהחוג לתקשורת צילומית במכללת הדסה ימשיך להיות מוביל בתחומו גם בשנים הבאות. (פרטים על הלימודים בחוג כיום כאן)

לסיום, ברצוני להודות מקרב לב לכל מי שללא אמונו, עזרתו ושיתוף הפעולה שלו, כל אחד בתחומו ובזמנו ,לא היה המסע המרתק הזה אפשרי:

לארגון נשות הדסה בארה״ב ובמיוחד לד״ר ג׳ון ווקר ז״ל על גיוס הכספים והתמיכה הרבה.

למנהל המכללה לשעבר ד״ר יעקב אמידי, נשיאת המכללה לשעבר פרופ׳ נאוה בן צבי, נשיא המכללה הנוכחי פרופ׳ טולו פרידלנדר.

לדיקני המכללה לשעבר ד״ר אסתר הייטנר וד״ר עזרא לוי, לסגן נשיא המכללה וראש המנהל האקדמי ד״ר צחי מילגרום וליוסי ליפשיץ, כיום מנהל תפעול אקדמי ומינהל לומדים.

למנהלי אגף הכספים במכללה לשעבר אמרילי נרקיס וגיל זלץ, למנהלי אגף המשק לשעבר מרדכי רובינשטיין, רמי אסולין והמשנה סימה שרי וכן לכל צוות המשק במכללה לדורותיו שהיה אמון על הקמת התשתיות.

למנהלת מערכות מידע במכללה לשעבר דוריס וילדאו והנוכחי משה קאליג׳ והצוות שלהם. לאגף משאבי אנוש במכללה ובמיוחד לאלי ברקוביץ׳ ז״ל.

לראשי החוג לצילום לשעבר אבי קליאן ז״ל, יורם להמן ז״ל, פרופ׳ ישעיהו ניר ז״ל, ד"ר איילת כהן, ולראשת תחום צילום מעשי יהודית גואטה (כיום ראשת החוג).

לכל סגל ההוראה בחוג לצילום לדורותיו ובמיוחד לשמוליק אנגלשטיין ז״ל ,יורם רשף, משה קן ודורון אלטרץ. לצוות המדריכים בחוג לצילום לדורותיו ובמיוחד לאפי נוימן, יגיל צבעוני, יוסי גלנטי ואהרון חמילבסקי.

לצוות המיתולוגי (לשעבר) של מחסן החוג אורי נחום, יבגני גוטמן וולדימיר רודניק.

תודתי נתונה גם לכל ראשי החוגים ומרכזי החוגים האחרים במכללת הדסה לדורותיהם ובמיוחד לדורון פסחוביץ׳ מרכז החוג לדפוס לשעבר, וכן לצוות ספריית המכללה ובמיוחד לציפי לוי. תודה מיוחדת גם לאורלי אטיאס מן החוג לדפוס לשעבר.

כמו כן אני חב תודה לספקי הציוד איתם עבדתי לאורך השנים, ובמיוחד לכורש והדטי ז״ל ולבני ברוך מפוטו יוגנד, שמוליק אינדיצקי ז״ל מהדר סוכנויות לצרכי צילום, ליאון בוטנר, לשעבר מחברת שמעוני יבואני Fujifilm, רוני בן דוד, לשעבר מחב׳ גטר 2000 יבואני Agfa, מקסים ליברמן מפוטו מהיר (שנסגר), שמוליק שוורץ מפוטו שוורץ, אמנון מפוטו פריזמה, בני מפוטופילם (שנסגר), ערן תור, המנכ״ל לשעבר של iDigital יבואני Apple, יוסי הלוי נציג iDigital לאקדמיה לשעבר, איתן ודביר קסורלה מחב׳ Colortek, דוד חורש מחב׳ Media Company יבואני Epson, לחברת דלתה דיגיטל (לשעבר דלתה פילם) מפיצי Kodak בישראל ולחברת Kodak ישראל, לחברת קרט, לחברת Adobe ישראל, לחברת HP ישראל וכן לניר ודני ברמן מחברת נירטק.

תודה מיוחדת גם לפרופ׳ Doug Rae מ-RIT וכן לכל אנשי האקדמיה, התעשייה ומערכת הביטחון בארץ ובחו״ל איתם הייתי בקשרי עבודה לאורך השנים.

וכמובן, לכל מאות הסטודנטיות והסטודנטים שהיתה לי הזכות הגדולה להכיר וללמד לאורך השנים. בסופו של דבר, כל המסע הארוך הזה היה למענכם, גם אם לא תמיד הבנתם זאת…

אם שכחתי מישהי/מישהו הריני מתנצל מראש, אשמח לקבל הערות ולתקן.

תמונה ראשית: סטודנטים בחוג לצילום ומדיה דיגיטלית מצלמים באולפן במסגרת סדנה לצילום מאקרו, 2006. צילום: גבי גולן

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s